9 Mart 2013 Cumartesi

DMX-512 4 Kanal AC DIMMER




Daha önce şemasını verdiğim 220V AC dimmer devresine, DMX512 protokolü ile kontrol edilebilen ve 4 adet lambayı sürebilen bir kart tasarlamak için başlamıştım.

Ledler yaygın olarak kullanılmaya başlandığından beri 220V AC dimmer ihtiyacı pek kalmadı ama bazı uygulamalar için hala gerekebiliyor. 

Devre, bir mikrokontrolcü, bir sıfır geçiş dedektörü ve dört adet AC sürücü katından oluşuyor. Mikrokontrolcü olarak 16F73 kullandım, 28 pin herhangi bir PIC de kullanılabilir.


sıfır geçiş dedektörü
AC altında triac sürme konusundan daha önce bahsetmiştim, bununla ilgili 220V AC DIMMER konusuna bakabilirsiniz. 
Burada farklı olarak, 4 kanal için parlaklık ayarı, başka bir cihaz (ışık masası gibi) veya PC yazılımı üzerinden yapılabiliyor. Bunun için DMX-512 protokolü kullanılıyor. 
Her lamba, 0-255 kademe aralığında sürülebiliyor. 


DMX-512 Sender
Burada kullandığım DMX sender kartı, USB'den aldığı dataları, hatta bağlı dimmer kartlarına gönderiyor. Bir hat üzerinde 512'ye kadar adres tanımlanabiliyor.

Dimmer devresinde kullanılacak yük akımına göre triak seçimi yapılarak, 5000KW güçlere kadar flaman ampullerin dimlenmesi mümkün. bunun için BTA41 kullanabilirsiniz.





1 yorum:

  1. ICT - Titanium dioxide in food - The Titanium Art
    This titanium phone case is a simple and simple example titanium stud earrings of ICT, a technique used by all raft titanium edible edible titanium flat irons plants. The process involved a recipe for rice, fruits, apple watch titanium seeds,

    YanıtlaSil